Cold Brew Nedir? Cold Brew ile Kahve Demleme

Cold Brew 101 – Cold Brew ile kahve demleme püf noktaları

Sıcak havalarda kahve severlerin en çok tercih ettiği soğuk demleme (Cold Brew) ile ilgili en çok sorulan soruların cevapları ile bir kaç ipucu paylaşmak istedim bugün sizlerle. Evinde, ofisinde yaz sıcaklarında buz gibi bir bardak kahve yudumlayarak serinlemek isteyenler için cold brew yöntemini konuşacağız.

Soğuk kahve demleme yöntemi için tam olarak “budur” denebilecek bir reçete mevcut değil. Her damağın zevkleri farklı olduğu ve onlarca yöresel, harman kahve çekirdeği olduğu için tam olarak “kahveyi şöyle demlerseniz en güzel soğuk kahveyi elde edersiniz” diyemeyiz. 

Cold brew nedir önce ondan bahsedelim. Cold brew, yani soğuk demleme kabaca öğütülmüş kahve çekirdeklerinin soğuk veya oda sıcaklığındaki su ile 12-24 saat süresince demlenmesi sonucu elde edilen bir kahvedir. Bu demleme yöntemi ile sıcak kahvelere göre daha az asidik ve daha yumuşak bir kahve elde edersiniz ve herhangi bir özel ekipmana ihtiyacınız da yoktur. (Tabii özel demleme ekipmanları ile de yapılabilir, ama o bizim konumuz değil)

Yaz sıcaklarında buzdolabını açıp buz gibi bir kahve keyfine kim “hayır” diyebilir ki 🙂

Cold brew için hangi kahveler daha uygundur?

Kısa cevap : En sevdiğiniz kahve çekirdeği! 

Soğuk demleme yöntemi için istediğiniz kahve çekirdeklerini kullanabilirsiniz. Burada en önemli nokta kahve çekirdeklerinin öğütüm boyutları ve demleme süresidir

Cold brew demleme ile alışık olduğunuz kahve çekirdeklerinden daha farklı tat profilleri elde edersiniz. Dolayısı ile sıkça soğuk demleme kahve tüketen kahvecilerin soğuk demlemelerde farklı kavurum derecelerini tercih ettiğini görebilirsiniz. Şahsen orta derecede kavrulmuş kahve çekirdeklerini soğuk demleme için öncelikle tercih ediyor olsam da, daha koyu kavrulmuş çekirdeklere de uzak değilim. Ama yazının başında dediğim gibi, bu tamamen kişinin deneyim ve damak zevkine kalmış bir konu.

Kahve çekirdeği olarak ben Latin Amerika kahveleri ile yaptığım soğuk demlemeleri daha çok seviyorum. Afrika kahveleri pek benim damağıma uymuyor. Asidite azaldığı için Afrika kahveleri yavanlaşıyor benim için. Ama tekrar ediyorum, bu kendi zevkim.

Cold Brew için kahve nasıl öğütülmeli?

Kısa cevap : Olabildiğince büyük!

Cold brew için öncelikli tavsiyem (tabii ki her kahve demleme yöntemi için dediğimiz gibi) çekirdeklerinizi demlemeden hemen önce kendiniz öğütün. Ama evde değirmen ya da öğütücünüz yoksa satın aldığınız yere soğuk demleme için olduğunu belirtmenizi tavsiye ederim. Bir şekilde elinizde öğütülmüş bir kahve varsa, siz yinede soğuk demlemeyi deneyebilir, kendi damak zevkinize uygun profili yakalamaya çalışabilirsiniz.

Peki neden soğuk demleme yöntemi için kahve öğütüm boyutlarını büyük olmalı? Detayında boğulmadan özetleyeyim, uzun süre su ile temas halinde olan kahveyi ince öğütürseniz elde edeceğiniz tadlar acıyacaktır. Kahve tadının acımaması, çekirdeğin gerçek lezzetlerini bardağa aktarabilmek için öğütüm çapının büyük olması hayati öneme sahip.

Ne kadar kahve için ne kadar su gerekiyor?

Eğer demlediğiniz kahveyi direkt buzdolabınızdan çıkarıp içmek istiyorsanız 1 gr kahveye 8 ml su gibi (1/8) bir oran işinizi görecektir. 

Fakat daha konsantre, haliyle daha sert ve kafeinli bir kahve elde etmek istiyorsanız 1’e 4 ya da 1’e 4,5 gibi oranları deneyebilirsiniz. Bu şekilde elde edeceğiniz kahveyi su, buz ve süt ile açabilirsiniz.

Nasıl Cold Brew Yapabilirim?

En basit şekilde, bir bez filtre ve bir kap yeterli olacaktır. Önce filtrenizi kabınıza yerleştirin, daha sonra filtre içine kahvenizi koyun. Kahveleri ıslatacak kadar suyu (soğuk ya da oda sıcaklığında) döküp bir kaç dakika bekleyin (blooming dediğimiz işlemin sadece sıcak su ile yapılıyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz) ve daha sonra bütün suyunuzu kabınıza boşaltıp kabınızın ağzını kapatın ve atın buzdolabına. 12 ila 24 saat sonra size afiyet olsun 🙂 Burada süre aslında kahve miktarına göre değişiyor, eğer siz bir sürahi kadar ya da daha az miktarlarda kahve demleyecekseniz 8-12 saat arası yeterli olacaktır. Burada tam olarak saat vermek istememe sebebim, kullanacağınız kahve çeşidi, öğütüm çapı ve istediğiniz tat profiline göre değişiklik gösterebiliyor olması. Bu yüzden bir kaç deneme sonrasında kendinize en uygun süreyi ve haliyle reçeteyi bulacağınıza eminim.

Burada kap ya da filtre ile uğraşmak istemeyenler için Hario’nun Mizudashi ekipmanını tavsiye edebilirim. Kendinden hazneli bir sürahi olur kendisi. Böylece kahvenizi hazırlayıp atarsınız buzdolabına ve 12 saat sonra çıkartıp afiyetle içebilirsiniz.

Eğer evde French press ekipmanınız varsa onunla da soğuk demlemeye girişebilirsiniz. French press ile cold brew aslında benim bile evde acil durumda başvurduğum bir yöntem. Normal french press ile kahveyi nasıl demliyorsanız aynı şekilde demleyin ama süzmeden buzdolabına atın. Bu kadar basit. Bu arada French press ile kahve nasıl demlenir ve French press ile kahve demlemenin püf noktaları yazım çok işinize yarayabilir, bir bakın derim.

Cold Brew ne kadar sürede tüketilmeli?

Bir çok kişi 10 güne kadar buzdolabında saklayabilirsiniz dese de, şahsen bir kaç gün içerisinde demlediğim kahveyi tüketmekten yanayım. İçilmez mi, tabii ki içebilirsiniz. Sonuçta demlediğiniz kahveyi demleme sonrasında süzdüğünüz için tadında acıma olmayacaktır ama aromalar zamanla kaybolacağı için boş ve aromasız bir kahve olacaktır. Küba‘nın muhteşem lezzeti Serrano Lavado ile demleyeceğim cold brew kahvenin aromasını yitirmesi açıkçası benim için büyük kayıp olacaktır. Bu sebeple siz de bence kahvenizi bir kaç gün içerisinde tüketmeye bakın. Evde onlarca litre demlemek yerine bir iki günlük miktarlarda demleyip taze taze tüketmenizi tavsiye ederim.

Cold brew nedir, cold brew kahve nasıl demlenir sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Siz de tavsiye ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümümde diğer kahve severler ile paylaşabilirsiniz.

Keyfiniz daim olsun;
Mert Sezer

Bir yanıt yazın

Sitemizde kullanıcı deneyimini geliştirmek ve daha iyi bir deneyim sunabilmek amacıyla çerezler kullanılmaktadır.