Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

filtre kahve nasıl yapılır

Kahveler arasında en çok tercih edilen ve bolca tüketilen filtre kahve nasıl yapılır, filtre kahve hangi yöntemlerle demlenir kısaca anlatacağız. 

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre kahve, demleme için kullanılacak yönteme göre öğütülen kahve çekirdeklerinin üzerinden belirli sıcaklıklarda su geçirilmesi ile yapılan kahvedir. Özetle filtre kahve, kahvenin en saf halidir. Fitre kahve aslında bir çok demleme yönteminin ortak adıdır. İster filtre kahve makinenizde kahve demleyin, ister French Press ile, ister Hario V60 ile ister Chemex ile, hepsi filtre kahvedir. Mantık basit, öğütülmüş kahve üzerinden su geçiriyorsanız ve bunu da filtreliyorsanız bu bir filtre kahvedir.

3. dalga kahvecilerin hayatımıza girmesi ile ülke olarak son yıllarda kahve ile çok daha fazla içli dışlı olmaya başladık. Haliyle kahve ve kahve çeşitleri de hayatımıza girdi. Kahve çeşitleri arasında dünyada ve Türkiye’de en çok filtre kahve tüketilmektedir.

Filtre kahve nedir detaylı bilgileri buradaki blog yazımızda daha önce paylaşmıştık. Filtre kahvenin detaylarını merak ediyorsanız okumanızı tavsiye ederiz. 

Peki en çok tercih edilen içecek olan kahve nasıl yapılır ve kahvenin en saf hali olan filtre kahve nasıl yapılır ona bakalım.

Filtre Kahve Hazırlanışı

Filtre kahve hazırlayabilmek için tercih edebileceğiniz bir çok demleme yöntemi mevcuttur. Bu demleme yöntemleri ile elde edeceğiniz mis kokulu kahvelerin hepsi filtre kahvedir. 

Filtre kahve hazırlamak için öncelikle yapılması gereken demleme yönteminize uygun şekilde kahve çekirdeğinin öğütülmesidir. Her demleme yöntemi için farklı öğütüm dereceleri gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Örneğin filtre kahve makinesi ile filtre kahve hazırlayacaksanız kahve satın alırken öğütüm derecesi olarak “kağıt filtre” seçimini yapmalısınız. Ya da French Press ile kahve demleyecekseniz “French Press” öğütüm derecesini seçmeniz gerekiyor.

Mağazamızdan kahve satın alırken tüm demleme yöntemlerine uygun olarak öğütüm seçimi yapabilirsiniz.

Kahve için Su Hazırlayın

Otomatik kahve makineleri haricinde French Press, V60 veya Chemez gibi suyu kendi eklediğiniz demleme yöntemlerini kullanıyorsanız ilk yapmanız gereken suyu kaynatmak. Ama burada hayati öneme sahip bir nokta var, o da kesinlikle kahvenizin üzerine kaynar su eklemeyin. Su kaynadıktan sonra 2-3 dakika kadar bekleyip suyun sıcaklığını 90-93 derecelere düşürmüş olmanız gerekiyor. 

Kahvenizin yaklaşık olarak %98’i sudur. Dolayısı ile filtre kahve hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de sudur. Kullanacağınız su mutlaka içme suyu olmalı. Kesinlikle şebeke suyu kullanmayın! Filtre kahve nasıl hazırlanır diye araştırıyorsanız suya önem vermelisiniz.

Kahve ve Su Oranı

Filtre kahve hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus kahve ile su oranıdır. Dünya genelinde 1 gram kahve için 15 ile 17 ml arasında değişen su oranları kabul görmektedir. Örneğin 300 ml su alabilen bir Bodum French Press kullanıyorsanız tercihinize göre 20 ile 25 gram arasında kahve kullanabilirsiniz. Buradaki farklılık, demlenecek kahve çeşidine ve içen kişinin damak zevkine göre farklılık gösterebilir.

Filtre kahve hazırlarken ne kadar kahve konulur diye soruyorsanız ve kullanılacak kahve miktarını ölçecek hassas teraziniz yoksa size hayat kurtaracak oranı verelim. Bir fincan kahve için  1,5 kaşık kahve kullanabilirsiniz. 

Kahve Ne Kadar Sürede Demlenir?

Filtre kahve makinesi kullanıyorsanız kahve zaten demlenerek hazneye dolacaktır ama French Press veya daha farklı demleme yöntemleri kullanıyorsanız demleme süresini kahve çeşidine bağlı olarak 3 ila 4 dakika arasında tutmalısınız. 

French Press ile kahve demlerken 4 dakikadan daha fazla kahveyi sıcak su içerisinde tutarsanız kahve fazla demleme sürelerine geçecek ve acımaya başlayacak. Dolayısı French Press’de kahve demleme süresini mümkün mertebe 3 – 3,5 dakika arasında tutmaya çalışın. Filtre kahve nasıl hazırlanır devam edelim.

French Press haricinden V60 ile demleme yapacaksanız dikkat etmeniz gereken çok daha fazla değişken vardır. Kahve demlemenin bir sanat olduğuna V60 ile Kahve Demleme yazımızı okuduğunuz zaman hak vereceksiniz. Tabii belirtmek isteriz ki French Press ile filtre kahve hazırlamak dripper yöntemler arasındaki en kolay ve en rahat yöntemdir. Diğer filtre kahve hazırlama yöntemlerine göre artıları ve eksileri vardır. Bunu yukarıda linkini verdiğimiz French Press ile kahve demleme blog yazımızdan okuyabilirsiniz. Biz filtre kahve nasıl hazırlanır devam edelim.

Özenle seçtiğiniz kahvelerin lezzetini bardağınıza geçirebilmeniz için doğru demleme işin anahtarı. En kaliteli kahveleri alıp doğru demleme yapmadığınız takdirde istediğiniz lezzetlere ne yazık ki ulaşamazsınız. Dolayısı ile kahve seçiminizden sonra filtre kahve nasıl hazırlanır diye araştırma yapıp doğru demlemeye ulaşmalısınız.

Son Olarak Süzme!

Kahvemizi seçtik, demledik ve demleme süresinin sonuna geldik. Şimdi sıra hazırladığımız filtre kahveyi içmeye geldi. En unutulmaz anların, keyifli sohbetlerin ortak noktası olan kahveyi demledik, sıra geldi afiyetle yudumlamaya.

French Press’inizde demlediğiniz kahveyi bardağınıza koymadan önce yavaşça üzerindeki süzgeci bastırıp kahve danelerini haznenin altına sıkıştırıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken yavaşça ve nazikçe bastırmak. Hızlı sıkıştırma dolayısı ile kahve daneleri tam süzülemiyor ve bardağınıza aldığınız kahveniz daha bulanık oluyor.

Filtre kahve nasıl hazırlanır, en çok kullanılan kahve demleme yönteminden biri olan French Press ile nasıl hazırlanır anlatmaya çalıştık.

Eğer sizde filtre kahve keyfiniz için dünyanın dört bir köşesinden gelen özel ve nitelikli kahve satın almak istiyorsanız mağazamıza göz atmanızı öneririz. Satıştaki tüm kahvelerimiz yüksek tadım puanlarına sahip kahveler olup her bir kahve siz sipariş verince kargoya teslim edilmeden hemen önce taze taze öğütülüp sizlere aynı gün kargolanmaktadır.

Unutmadan, bizleri Instagram üzerinden takip ederseniz çok mutlu oluruz.

Kahve keyfiniz bol olsun.

Bir yanıt yazın

Sitemizde kullanıcı deneyimini geliştirmek ve daha iyi bir deneyim sunabilmek amacıyla çerezler kullanılmaktadır.