Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

türk kahvesi nasıl yapılır

Muhabbetlerin, misafirliklerin, fal sefalarının vazgeçilmezi Türk kahvesi. Bol köpüklü bir Türk kahvesi nasıl yapılır, pişirmeden önce ve pişirme sırasında nelere dikkat edilmeli, püf noktaları nelerdir, hepsini anlatacağız.

Türk kahvesi bir pişirme yöntemidir!

Türk kahvesi bir kahve çeşidinin adı değil, bir kahve pişirme yönteminin adıdır. Nasıl ki French Press bir demleme yöntemi ise ve istediğiniz her kahve çekirdeğini French Press ile demleyebilirseniz, Türk kahvesi de bir pişirme yöntemidir ve istediğiniz herhangi bir kahve çekirdeğini Türk kahvesi olarak pişirebilirsiniz. (Demleme demek istemiyorum çünkü burada bir demleme işi değil, bir pişirme işleminden bahsediyoruz)

Ülkemizde ne yazık ki Türk kahvesi denildiği zaman akıllara ilk olarak ucuz fiyatlı, öğütülmüş ve günlerce veya haftalarca raflarda beklemiş kahve gelir. Ne yazık ki bu bakış açısı yüzünden bu topraklardan dünyaya yayılan bir pişirme yöntemi, doğduğu topraklarda dünyanın en kötü kahvelerine mahkum bırakılmış bir halde hayatına devam ediyor. Neyse, bu konu üzerine çok şey söyleriz, ama belki başka yazıda. Biz güzel bir Türk kahvesi nasıl yapılır ona dönelim…

Türk Kahvesi için Kahve Seçimi

Bol köpüklü ve içimi doygun bir Türk kahvesi için en önemli konu, kullanılacak kahve çeşidi ve tazeliğidir. Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğundan bahsettik. Bu sebepten nasıl ki filtre kahve demlerken veya moka potunuz için kaliteli kahve çekirdeği kullanmaya özen gösteriyorsanız, Türk kahveniz için de aynı özeni ve seçiciliği göstermelisiniz. 

Gövdesi olan, düşük asiditeli bir kahve çekirdeği ile pişireceğiniz Türk kahvesinin tadını hiç bir ucuz ve paketli satılan Türk kahvesinden alamazsınız. Özel olarak hazırladığımız Türk kahvesi harmanımızı deneyerek gerçek Türk kahvesi nasıl olur kendiniz görebilirsiniz. Kolombiya Supremo 17/18 veya Küba çekirdeklerini Türk kahvesi olarak çektirip kahve keyfinizi yeni lezzetlerle taçlandırabilirsiniz.

Kahve çekirdeğini seçtikten sonra diğer önemli konu kahve çekirdeğinin tazeliği. Taze çekilmiş bir kahve ile 1-2 hafta önce çekilip paketlenmiş kahve arasındaki farkı hayatında ilk defa kahve içen birisi bile rahatlıkla anlayabilir. Bu yüzden lütfen kahvenizi mümkünse demlemeden hemen önce, değilse en azından olabildiğince taze çekilmiş olarak temin edin. 

Türk Kahvesine Ne Kadar Kahve Konur?

Bir fincan Türk kahvesi için ne kadar kahve konulmalı sorusuna hemen cevap vermek isterdik ama fincan ebatlarının farklılıkları ve özellikle elektrikli kahve makinelerinin su doldurma miktarları çok büyük farklılık gösterdiği için aslında Türk kahvesindeki kahve/su oranını kendi ekipman ve fincanlarınıza göre kendiniz bulmalısınız. Ama size yol göstermesi açısından bir fincana 2 tepeleme çay kaşığı kahve oranını verebiliriz. Türk kahvesi nasıl yapılır devam edelim.

Su Önemli! 

Türk kahvenizi pişirmek için ister elektrikli kahve makineleri kullanın, isterseniz kumda bakır cezve ile pişiriyor olun, kahvenize koyacağınız su mutlaka içme suyu olmalı. İçeceğiniz kahvenin neredeyse yüzde doksanı su ve musluk suyu (kireçli su) kullanırsanız kahveden almanız gereken lezzetleri alamazsınız. Kahve demlerken suyun ne kadar önemli olduğunu buradaki yazımızda anlattık, bir göz atın lütfen.

Konumuza dönersek, kahvemize koyacağımız su içme suyu olacak ve mutlaka soğuk su olacak.Kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız. Türk kahveniz için sıcak su kullanırsanız demleme süresini kısaltır, yeterli pişimi sağlayamazsınız.

Türk Kahvesini Pişirirken Karıştırmalı mıyım?

Öncelikle kahvenizi ve suyunuzu pişireceğiniz cezveye koyduktan sonra yavaşça karıştırmalısınız. Kahvenizi hunharca çorba karıştırır gibi karıştırmayın! Cezvenin iç çeperinde hızlı karıştırmadan dolayı kahve kalabilir ve pişirme esnasında cezve iç çeperlerine yapışıp kalan kahveler yanar. Ve siz kahvenizi bardağınıza boşaltırken bu yanık kahveleri de bardağınıza alırsınız. Dolayısı ile lütfen hafifçe, su seviyesinin üzerinde cezve çeperinde kahve kalmamasına özen göstererek hafifçe karıştırıp o şekilde pişirmeye bırakın kahvenizi.

Ayrıca kahveniz pişmeye başladıktan sonra kahvenizi karıştırmayın. Bırakın hafif hafif pişsin.

Kısık Ateş

Elektrikli kahve pişirme makinesi kullanıyorsanız pişirme işleminin kontrolü sizde demektir. Cezvenizi (mümkünse ısıyı tek bir noktaya değilde her noktaya eşit dağıtacağı için bakır cezve) kısık ateşe koyun. Suyun kahve pişmeden kaynamaya başlamasını istemiyoruz. Amacımız yavaş yavaş ısınan suda kahvemizi yavaş yavaş pişirmek, güzel bir köpük ve lezzet elde edebilmek.

Kısık ateşte kahveniz köpürmeye başladığı zaman köpüklerin belirli bir miktarını fincanlarınıza eşit pay edebilirsiniz. Ama ilk köpük alındıktan sonra tekrar kısık ateşe koyduğunuzda kahvenize dikkat edin,  kahvesini az koyduysanız veya hızlı bir pişim olduysa tekrar ateşe koyduğunuz zaman köpürmek yerine kaynamaya ve fokurdamaya başlayabilir. Baktınız köpürmek yerine fokurdamaya başladı hemen kahvenizi ateşten alıp fincanlara boşaltın ve bir sonraki demlemenizde ateşi daha kısık seviyeye getirin ya da kahve miktarını %10 kadar arttırmaya çalışın.

Şahsen biz ilk köpükle birlikte tüm kahveyi fincanlara servis edip ikinci köpürmeyi beklemiyoruz. Orası çok ince bir çizgi, iyice köpük olsun derken haşlanmış bir kahve riskini göze alamayız.

Türk kahvesi keyfinizi en üst seviyeye çıkarabilmeniz için nelere dikkat etmelisiniz, köpüklü bir Türk kahvesi nasıl yapılır elimizden geldiğince sizlere anlatmaya çalıştık. Bir sonraki kahve pişirmenizde Instagram üzerinden bizleri de etiketlerseniz (@mertsezerkahve) kahve keyfinize ortak olmak isteriz.

Görüşmek üzere

Bir yanıt yazın

Sitemizde kullanıcı deneyimini geliştirmek ve daha iyi bir deneyim sunabilmek amacıyla çerezler kullanılmaktadır.