Kahvede Asidite ve Gövde Nedir?

kahvede gövde nedir

Kahve seçmek için oturuyorsunuz bilgisayar başına, ama o da ne! Her baktığınız kahvenin içeriği hakkında yazılanlarda “asidite”, “gövde” veya “aroma” gibi terimler var. Kahvede gövde ne demek, kahvede asidite ne demek?

Haydi buyur buradan yak! Nedir bu gövde, asidite veya aroma dedikleri? Bir kahve satın alırken bu değerlere bakıp ne anlamam lazım? Merak etmeyin, bu yazıyı okuduktan sonra hepsi hakkında bilginiz olacak. Geriye sadece damağınızı eğitmek kalacak!

Gövde, asidite ve aroma nedir sorularına cevap vermeden önce bilmeniz gereken ufak bir kaç bilgi var, önce onlarla başlayalım.

Bunlar birer tadım terimidir. Bu genel tadım terimlerine bakarak satın alacağınız kahve hakkında rahatlıkla fikir sahibi olabilirsiniz. Gövde, Asidite ve Aroma, her kahvede vardır ve kahveden kahveye değişmektedir. Bunların yüksek veya düşük değerlerde olması o kahveyi kaliteli veya kalitesiz kahve yapmaz.

Kahve tercihi çok kişisel bir şeydir. “Birinin b*k dediğini, diğeri hap diyip yutabilir”. Birilerinin beğendiği, yere göğe sığdıramadığı kahveyi siz beğenmek zorunda değilsiniz. Bizim (sanırım sizin de!) aradığımız, kendi damak zevkimize uygun kahveyi bulmak!

kahvede asidite nedir

Kahvede Gövde Nedir?

Kahvenin tadım profillerinden en dişe dokunur değerlerden bir tanesi gövdedir. Kahvede gövde, kısaca içtiğiniz kahvenin diliniz ve damağınız arasında hissettirdiği yoğunluktur diyebiliriz. Tam karşılığı olmasa da daha rahat anlamanız için kahvenin damağınızda bıraktığı yoğunluk hissiyatıdır diyebiliriz. Süt ile suyu içtiğiniz zaman ki farkı örnek olarak düşünebilirsiniz. Tatlardan bağımsız olarak yudumun yoğunluğu, ağızda bıraktığı dolgunluğu düşünün.

Aldığınız çekirdeğin gövdesi size yüksek geldiyse kahve/su oranınızı biraz azaltabilir veya demleme süresini biraz azaltabilirsiniz. Kahvenizi demlerken mutlaka bir reçeteniz olsun, buradaki V60 ile kahve demleme yazımızdan demleme reçetelerinin önemini görebilirsiniz.

Mesela ben sabah kahvemi yüksek gövdeli çekirdeklerden tercih ederken, gün içerisinde ofiste bolca kahve tükettiğim için düşük gövdeli Gün Batımı harmanını ve orta gövdeli Kırmızı harmanını tercih ediyorum.

kahvede gövde

Kahvede Asidite Nedir?

Kahvede asidite kafaları en karıştıran nokta sanırım. Nedir bu asidite? İçeceğiniz kahvenin aromaları büyük oranda asiditesinden gelmektedir. Hal böyle olunca kahvenin kalitesini doğrudan etkileyen bir faktördür. Kahvede aranan bir özellik olan asiditeyi sakın es geçmeyin. Orta ve yüksek asiditeki kahveler daha aromatik kahvelerdir ve genellikle daha fazla tercih sebebidir. Ama söze başlarken dediğim gibi, herkes tercih ediyor diye siz de etmek zorunda değilsiniz.

Asidite; ekşilik demek değil, kahvenin canlılığı demektir. İçtiğiniz kahve ağzınızda çok bir tat, aroma bırakmadan su gibi akıp gidiyorsa bu düşük bir asidite demektir. İçtiğiniz kahvede keskin bir canlılık varsa (bakın burası çok önemli, ekşilik demiyorum!) bu güzel bir asidite demektir.

Kahve çekirdeğindeki asiditeyi etkileyen bir çok faktör olsa da en önemli ve ilk faktör çekirdeğin doğru kavrulmasıdır. Uzun süreli kavrulma işleminde asiditeyi kaybederiz. Tam tersi de tabii ki geçerli! Asiditeyi etkileyen bir diğer faktörde demleme yöntemi ve hep söylediğim gibi kendi reçetenizdir.

Asiditesi yüksek kahveleri seviyorsanız veya denemek istiyorsanız ilk tercihiniz Kenya AA Nyeri veya Etiyopya Yirgacheffe kahveleri olabilir.

kahvede asidite

Kahve Aroması Nedir?

Hiç kokusunu almadığınız bir yiyecek veya içeceğin tadını alabilmeyi denediniz mi? Bilimsel olarak koku alamazsanız, tat da alamazsınız! Aroma, kokudur! Evet, bildiğiniz koku. Kahvenin aromasını, meyveli soda gibi bir aroma sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kahve, yetiştiği topraklarda diğer yetişen bitkilerin tadım notlarını kendinde toplayan bir bitkidir. Tadımcılar, koklayıp içtikleri kahveden aldıkları aromaları tat profili çarkında en çok benzettikleri tatlarla eşleştirip not alırlar. Bakın dikkat ettiyseniz “koklayıp içtikleri” dedim çünkü bir kahvenin aromasını almak istiyorsanız kahveyi içmeden bi 15-20 saniye önce bekleyip fincandaki kahveyi güzelce koklamanız lazım. Kahvenin aroması, kahvenin kokusudur! Kahvenizi içtiğiniz zaman o kokuyu tadarsınız.

Bir püf nokta paylaşayım sizlerle, bardağınızdaki kahvenin aromasını hissedebilmeniz için kahvenizi höpürdeterek içmenizi tavsiye ederim. Yukarıda dedik ya kahvenin aroması kahvenin kokusudur diye, işte bu sebepten ağzınıza kahve ile beraber ne kadar hava alırsanız kahveyi hava ile ayrıştırmış ve tatları daha rahat alabilme imkanı yakalamış olursunuz.

Son bir püf nokta ise, kahvenizi içerken lütfen bardağınıza aldığınız gibi sıcak sıcak içmeyin. Sıcak içeceğin dil ile teması, tatları almanıza yarayan reseptörüleri uyuturacağı için kahve keyfinizi bozabilir.

Evet kahvede gövde nedir, kahvede asidite nedir elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık.

Aşağıda yorum ve görüşlerinizi bizlerle ve diğer dostlarımız ile paylaşabilirsiniz. Ayrıca bizleri Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Kahvede Asidite ve Gövde Nedir?” yazısında bir düşünce

Bir yanıt yazın

Sitemizde kullanıcı deneyimini geliştirmek ve daha iyi bir deneyim sunabilmek amacıyla çerezler kullanılmaktadır.