Espresso Nedir?

Kahve severlerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer alan espresso, bu yazımızın konuğu. Hadi gelin espresso nedir, ne değildir beraberce bakalım.

Nedir Bu Espresso?

Espresso, buhar basıncı sayesinde koyu kavrulmuş ve çok ince öğütülmüş kahve çekirdekleri içerisinden sıcak su geçirilerek hazırlanan bir kahve demleme yöntemidir.

Görsel: 15747

Espresso’yu İlk Kim Buldu?

Kahve severler tarafından çok rağbet gören bu demleme yöntemine İtalyanlar sahip çıkıp ünlü etmeden önce ilk olarak 1820’lerde Louis Bernard Rabaut adlı bir Fransız kahve seven mucit tarafından gündeme getirildi. Detayına pek girmeyelim ama Paris ile İtalya arasında çok gel git yaşansa da espresso makinelerinin basıncını 9 bara çıkartıp ekmeğini yiyenler tahmin edeceğiniz gibi İtalyanlar oldu.

Espresso Ne Demek?

Her nekadar Fransa’da “expresso” ismini duyacak olsanız da, espresso isminin İtalyanca basınç anlamında kullanılan “pressione” kökenli bir isim olduğu kabul görmekte. Expresso ismi Fransa’da 2 fl oz kahve ölçüsü için kullanıyor. Bildiğimiz espresso ise 1 fl oz (29.57 ml) için kullanılan bir ad. Neyse matematikle sizi yormayım.

Espresso Tam Bir Dipsiz Kuyu!

Espresso demlemeyi sadece makineden çıkan azıcık kahve diye yorumlamaya kalmayın çünkü espresso kahvenin en saf halidir. Espresso hata kabul etmez. Kahvenin tazeliğini, aromalarını, gövdesini, asiditesini tam olarak fark edersiniz. Hatta öyle ki, espresso içeceğiniz bardağın iç çeperlerinin bile özel olarak yuvarlatılmış olması gerekiyor ki bardak dibinde kahve kalmadan her bir yudumu rahatça içebilin. Ayrıca köpüğün viskositeye kurban gitmemesi ve sıcaklığın korunumu gibi konular var. Neyse, espressoya saygımızı tazeleyip yazımıza devam edelim.

Espresso’nun Alameti Farikası: Krema!

Bir espressonun kusursuz olduğunu anlayabileceğiniz en önemli göstergesi (ve tek görsel indikatörü) espressonun kremasıdır. Hani espressonun üzerindeki renkli katman var ya, hah işte ona krema deniyor. Kremanın kalınlığı, sertliği ve çarpıcılığı espressonun iyi mi kötü mü olduğuna dair ilk ışığı yakıyor bize!

Krema tek başına espressonun kalitesi hakkında kesin bilgiler veremese de, çekirdeklerin kavrulma derecesi, tazeliği ve demleme prosedürü hakkında çok iyi fikir verir. (Laf aramızda Espresso harmanımız ile hazırlanan kahvenin kreması efsane!)

Görsel: ESPRESSO

İyi Bir Espresso İçin Gereken Şartlar

Tüm kahve çeşitlerinde olduğu gibi espresso için de ilk şart kahve çekirdeğinin tazeliğidir! Tazelik kahvenizin tadını doğrudan etkiler. Az önce bahsettiğim gibi kahve tadı yoğun ve net bir şekilde hissedildiği için kahvenin tazeliği hayati öneme sahiptir.

Hemen ekleyelim, espresso ile hazırlanan, içerisine şekerin, şurubun, kremanın basıldığı içeceklerde espressonun tazeliğini anlama şansınız olmaz. Espresso içerisine eklenecek her şey, kahve tadını bastıracağı için hataları kapatacaktır. 😉

Güzel bir espresso için diğer önemli şart ise çekirdeğin kavrulma derecesidir. Öncelikle çekirdeklerin özel olarak kıvamında (koyu) kavrulması gerekmektedir. Burada biraz reklama gireceğim ama, mağazamızda satışta olan Espresso Harmanı‘mız espresso için özel olarak harmanlandı ve kavuruldu. Espresso seviyorsanız denemenizi şiddetle öneririm. (Öğütme konusuna girmiyorum çünkü kaliteli bir kahve için çekirdeklerin içmeden önce öğütülmesi gerekiyor. Konu kapalı!)

Üçüncü önemli nokta ise kullandığınız su. Bu konuyu merak ediyorsanız kahve demlerken suyun önemi başlıklı yazımıza mutlaka göz atın. Ama kısaca belirtelim, kullanılacak su mutlaka ama mutlaka içme suyu olmalı.

Bundan sonraki espressonuzu yapacağınız makinenize ve makine başındaki baristanın uzmanlığına kalıyor.

Nasıl İçilir Bu Meret?

Kahvenin en yoğun hali espressodur. (Bkz: “ristretto”) Bu kadar sert bir içeceğin tadı, çekirdeğin kalitesine göre değişecek olsa da NŞA (normal şartlar altında) asla acı gelmez. Yoğun bir kahve tadı, çekirdeğin profiline göre dengeli bir gövde (belki yoğun, ama düşük değil!) ve dengeli bir asidite ile efsanevi bir espresso deneyimi yaşarsınız. Hızlıca gelir ve gider. Türk kahvesi gibi muhabbet boyu bardakta durmaz.

Türk Kahvesi, Türk Espresso’su mu?

Espresso ile Türk kahvesi arasında kahve çekirdeklerinin öğütüm boyutu, demleme yöntemi gibi bir çok konuda farklılıkları olsa da bence aynı amaca hizmet ettiği için benzerlikleri çok.

Her ikisi de çokça tüketildiği topraklarda yemek sonrasında tercih edilen bir içecek. Nasıl ki Türkiye’de bir restaurantta yemeğinizi bitirdikten sonra garsona “bize kahve yapar mısınız?” dediğinizde masaya Türk kahvesi geliyorsa, aynısı Roma’da da geçerli! Orada garsona “bi’ kahve lütfen” dediğiniz taktirde önünüze direkt olarak tek shot espressonuz gelir. “Abicim filtre mi olsun, latte mi?” diye sormazlar, sözü edilen kahveyse, kahve sadece espressodur 🙂

Neyse espressonun üzerine daha uzun uzuuun yazabiliriz ama yazı da tarihi kitabelere dönmesin diye burada yavaş yavaş sonlandıralım. Espresso ile ilgili soru ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Sevgiler
Mert Sezer
(Youtube‘a beklerim)

Bir yanıt yazın

Sitemizde kullanıcı deneyimini geliştirmek ve daha iyi bir deneyim sunabilmek amacıyla çerezler kullanılmaktadır.